Vestmannaeyjar (Westman Island) – o destinaţie plină de surprize pentru turişti

Dacă eşti pasionat de călătorii şi îţi propui să descoperi cât mai multe destinaţii turistice spectaculoase, înseamnă că de pe lista ta de opţiuni nu trebuie să lipsească Vestmannaeyjar, oraş şi arhipelag (Insulele Westman) din partea de sud a Islandei. Cu excepţia Heimaey, cea mai mare insulă din arhipelag şi singura populată, restul insulelor sunt mici şi nelocuite, dar cu cabane singulare pe ele.

 

Istoria locului

Dacă ajungi în Vestmannaeyjar (Insulele Westman), trebuie să ştii că tocmai ai păşit într-unul dintre cele mai faimoase locuri din lume, în special dacă eşti pasionat de geologie. Şi asta deoarece acest oraş este renumit datorită erupţiei vulcanului Eldfell din 1973, care a distrus mai mult locuinţe şi care a forţat evacuarea întregii populaţii pe partea principală a ţării. Din fericire pentru localnicii din zonă, înainte de erupţia vulcanului, au existat o serie de furtuni care au făcut ca toate bărcile de pescuit să fie ancorate în port, ceea ce a însemnat o oportunitate excelentă pentru a se putea salva din calea dezastrului produs de vulcan. Mai mult, numeroase mărturii indică faptul că locuitorii au fost salvaţi chiar de un câine, care şi-a dus stăpânul chiar în locul unde începea erupţia.

 

Singurul loc unde pufinii îşi fac cuibul

Grupul de insule Westman formate în urma erupţiilor vulcanice oferă turiştilor din toate colţurile lumii un adevărat spectacol al naturii, începând de la peisajele pline de culoare şi până la zgomotele produse cea mai mare populaţie de pufini din Europa, care vin aici pentru a se împerechea şi pentru a-şi face cuibul, respectiv depune ouăle. Dintre toate speciile existente de puffins, în Islanda este pufinul atlantic, o pasăre mică, alb cu negru, care trăieşte în colonii şi care îşi construieşte cuibul în roca vulcanică acoperită cu muşchi. În ceea ce priveşte pericolele la care sunt expuşi pufinii, printre principalii lor inamici se numără oile, care au capacitatea de a distruge cuiburile prin ciugulirea muşchiului de pe rocă şi a ierbii, focile, care pot mânca puii de pufini care cad din cuib, sau pescăruşii care fură peştele de la părinţii pufini în zbor, lăsându-i fără sursă de hrană. Ce este cu adevărat inedit este faptul că, odată ce pufinii cad din cuibul lor, copii din zonă încep să-i caute şi îi duc într-un sanctuar special, unde au grijă de aceştia şi încearcă să îi salveze şi să îi ajute să zboare din nou. Mai mult, tot în ceea ce priveşte pufinul atlantic, acesta este considerat de foarte multă lume un adevărat simbol al Islandei, fiind recent inclus în lista speciilor de păsări vulnerabile şi pe cale de dispariţie de către Uniunea Internaţională a Conservării Naturale.

 

Admiră populaţia de pufini de la Storhofdi

Există mai multe locuri în Vestmannaeyjar de unde poţi privi coloniile de pufini, însă numai de la locul de observare Storhofdi vei avea cu adevărat o vedere fantastică asupra acestor păsări marine. Mai mult, Storhofdi este considerat şi drept locul cu cel mai puternic vânt din Europa, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fii surprins dacă în timpul plimbării tale în jurul peninsulei vei fi supus unei adevărate provocări din cauza vitezei uluitoare cu care începe vântul să bată. Desigur, nu întotdeauna se întâmplă asta, deci nu trebuie să te descurajezi.

 

Vizitează sanctuarul balenelor albe şi al pufinilor

În Vestmannaeyjar, ai şansa de a admira îndeaproape balenele printr-o scurtă vizită la primul sanctuar de balene beluga din lume. Acesta găzduieşte două belugi, Little Grey şi Little White, care au fost salvate din captivitate şi aduse din China şi care, după doi ani de îngrijire, au fost eliberate în mare sub supraveghere. Tot aici poţi surprinde şi jucăuşii pufini care au fost salvaţi de către localnici, despre care am vorbit anterior.

 

 

Explorează Elephant Rock

Călătoria ta în arhipelagul Insulelor Westman nu poate fi completă fără a face o vizită celei mai faimoase formaţiuni naturale de stâncă de la marginea insulei Heimaey, Elephant Rock, care seamănă cu capul unui elefant cu trompa în apă, de unde şi denumirea pe care o poartă. Despre aceasta se spune că s-ar fi format în urma erupţiei vulcanului Eldfell din 1973, turiştii având posibilitatea de a o admira în cadrul tururilor cu barca care au loc în perioada aprilie-septembrie.

 

Dacă vrei ca experienţa ta de vacanţă să fie una desăvârşită, te poţi baza şi pe Trip-Checker, ghidul tău de încredere, gata oricând să îţi ofere asistenţă turistică de specialitate.

Comments

Lasă un răspuns