România găzduieşte fără doar şi poate unele dintre cele mai emblematice şi preţioase locuri din întreaga lume. Printre acestea se numără şi Rezervaţia Mulinologică Rudăria, situată în localitatea Eftimie Murgu, judeţul Caraş-Severin, care atrage an de an turişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Această rezervaţie are în componenţă 22 de mori de apă, care se remarcă prin vechime şi funcţionalitate, dar şi prin arhtitectura arhaică aparte, şi care nu necesită niciun fel de taxă de vizitare.
Cel mai mare complex de mori de apă din ţară
Complexul mulinologic de mori de apă din Rudăria, inclus în anul 2004 în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită frumuseţii şi semnificaţiei unice, este cel mai mare complex de mori de apă din ţară şi chiar din sud-estul Europei. Acesta face parte din Banatul Montan, fiind înconjurat de munţii Aninei şi Munţii Semenicului în nord-vest, Munţii Almăjului în sud, Munţii Locvei în sud-vest şi Munţii Ţarcului şi Cernei în est. Aici, peisajul este de-a dreptul desprins din poveste.
Mori de apă arhaice care spun poveşti
În ciuda faptului că în anul 1874 au fost consemnate 51 de mori, din păcate inundaţiile care s-au ivit de-a lungul timpului au făcut ca în prezent doar 22 dintre acestea să mai fie păstrate, multe dintre ele fiind încă funcţionale. Fiecare moară de apă care intră în alcătuirea complexului mulinologic are propriul farmec, propria poveste şi propriul său trecut. În ceea ce priveşte numele, se spune că morile poartă fie numele constructorului sau al locului în care sunt amplasate, fie numele ,,familiei şef” care le avea în ,,proprietate”. Moara Firiz, Moara Popeasca sau Moara Hămbăroanea sunt doar câteva exemple. Mai mult, dintre toate, Moara Îndărătnica de la perete şi Moara Îndărătnica dintre Râuri sunt considerate a fi cele mai speciale, asta datorită faptului că roata lor funcţionează invers acelor de ceasornic.
Morile de apă au fost supuse de-a lungul timpului lucrărilor de renovare
Întrucât timpul nu trece fără să lase urme, morile de apă de la Rudăria au fost restaurate în etape, prima iniţiativă fiind preluată de către Complexul Muzeal Naţional ASTRA din Sibiu, urmată apoi de Asociaţia ,,Acasă în Banat”. Această asociaţie, cu sprijinul unui număr mare de voluntari printre care şi Alina Belea de la Trip-Checker, a pornit noi lucrări de întreţinere şi reparaţie a morilor de apă, dar şi o amplă campanie de promovare, din dorinţa de a face această destinaţie turistică cât mai vizibilă şi cât mai atractivă.
Traseul morilor de apă
Tot datorită voluntarilor, s-a creat şi inaugurat un traseu de 6 kilometri de-a lungul râului Rudărica, care oferă ocazia turiştilor de a vizita toate cele 22 de mori de apă amplasate tematic şi tipologic. De asemenea, în zonă s-au montat şi marcaje, hărţi şi panouri cu informaţii despre fiecare moară în parte, atât pe strada principală, cât şi pe cele auxiliare. Accesul în zonă se poate realiza cu autoturismul, fie pe ruta Oraviţa, fie pe ruta Caransebeş.
Descoperă tehnica de măcinare
La momentul actual, datorită lucrărilor de renovare, aproape toate morile sunt funcţionale, programul de măcinat fiind stabilit de către comunitatea din zonă prin ,,rândaşi”, un soi de coproprietari care macină cu rândul. Pentru fiecare moară, sunt 15-25 de rândaşi, care contribuie de asemenea prin muncă sau financiar la întreţinerea acestora.
În ceea ce priveşte tehnica de măcinare, mecanismul este unul simplu: două pietre de moară sunt puse una peste alta şi, prin puterea apei care curge prin palete, sunt puse în mişcare şi rotite. Porumbul se toarnă prin partea de sus, făina rezultată fiind de la foarte fină şi până la cea grosieră. Pentru a ne face o idee mai clară în ceea ce priveşte capacitatea de lucru a acestor mori de apă, află că în numai 24h, acestea pot măcina 150 kg de boabe de porumb. Mai mult, din făina de porumb care rezultă de aici se face şi faimoasa coleşă, acea mămăligă realizată după o reţetă locală pe care trebuie neapărat să o încerci şi care face parte din tradiţionalul prânz almăjan din zonă.
Trăieşte farmecul de odinioară şi simte mirosul de făină proaspătă alături de Complexul Morilor de Apă de la Rudăria și Trip-Checker – o destinaţie perfectă pentru o scurtă călătorie în timp!
Comments